Свещената сексуалност позволява на мъжа да извиси страстта си до безгранична любов, а на жената да "свали" емоционалното си преживяване на сексуалността до по-мощна оргазмена наситеност. При това двата противополюса се срещат и вечната борба между половете се превръща в тоталното сливане на тяло, емоции и душевност!


Свещената сексуалност е наричана още и ЛЕЧЕБНА! Тя рафинира психофизиологията, сублимира стреса, канализира и трансформира енергията, без да я разхищава. Свещената сексуалност е чудесна терапия на напрежението и тревожността, съчетава секса с медитацията, издига ежедневието до приказността на духовното приключение. Неусетно, но сигурно, практиката на свещена сексуалност променя световъзприятието ти, прави те по-чувствителен, духовен и състрадателен, свързан с тъканта на самия живот!
Със секса внимателно! ;)

Сексът е най-мощният импулс в човека! Либидото стои в самата основа на емоциите и е контекст за проява на когницията: логика, съзнание и самосъзнание, интуиция и присъствие на духа. Сексуалният ти заряд е единствената сила в теб! Тя определя качеството на емоциите и проникновеността на когницията ти. Сексът се случва в мозъка, на най-дълбоко ключово за всички останали когнитивни процеси ниво. Сексът, удоволственото възнаграждение представлява най-ядреното ниво на процесирането на информацията и задоволяването му е несъзнавана цел на всеки индивид. Сексуалният нагон може да бъде задоволяван директно, чрез първичен секс. Но може да бъде сублимиран и проявен в Любовта - Любовта като състояние на съзнанието, като принцип. Сексът далеч не се проявява единствено в половия акт. Той струи от очите ни при социалното общуване, канализира се в научните изследвания, като ги насища с любовната страст на учения към знанието. Сексът е същата тази сила, която тласка перото на писателя в сътворяването на шедьовър и четката на художника въс вдъхновението на творческотия подем! Сексуалната сила е тази, която носи радост при преодоляване на трудностите на житейските предизвикателства или стрес и невротична депресия при намаляване на дебита и. Достатъчната и хармонизирана сексуална енергия дарява щастие, а липсата и прави и най-разкошните вещи, постижения и социален статус пусти и безрадостни.


Сексуалният оргазъм прилича на инжектиране на доза хероин - същите мозъчни структури и същата биохимия биват активирани. Оргазмът е най-мощното удоволствено преживяване, достъпно в директен вид. Истината е, че западното общество тепърва започва да осъзнава важността на сексуалния драйв и неговият пик: оргазмът! Овладяването на оргазма е цяла наука. Използван в първичен вид, той прилича на отприщване на бент - залива всичко, наводнява и изчерпва творческия подем, ведростта, свежата радост от живота, ентусиазма и вдъхновението! Поради емисивната си природа, мъжът *8преживява негативното действие на обичайния оргазъм с пъти по-силно от женския пол. Използван в суров вид, оргазмът бързо води до сексуално пристрастяване, по същността си идентично с наркотичното! Нещо повече - всяка зависимост в същността си е сексуална, задейства се от същите мозъчни структури и невромедиаторен процес. Ако при употребата на дрога зависимостта се предизвиква чрез въздействието на химично вещество върху сексуалните центрове за удоволствено възнаграждение, при "обичайния" оргазъм зависимостта възниква от сексуалното стимулиране. Представете си, че имате известен запас от удоволствие в себе си. При невежо използване на секса това удоволствие (говорим описателно) потича навън, излива се. Много е приятно! И подвеждащо! Как може нещо толкова приятно да те изчерпва, демагнетизира, невротизира и принизява? Трудно е дори да го допуснем - нали е толкова приятно. Приятността при преживяването на секса по "обичайния" начин обаче се дължи на "изтичането" на заряда ни от щастие, свежест и ведрост! Задействаният невротрансмитерен порочен кръг при практикуването на стандартен секс нерядко води до сексуална зависимост. Когато тя стане реалност, сексът става самоцел, любовта, нежната интимност и взаимно сливане се превръщат в ненужна романтика. Наркотичният взрив от ендогенни опиати, предизвикван от стандартния оргазъм започва да бива преследван по всички възможни начини. Духовното общуване с любимата/ любимия стават ненужен лукс в страстната гонитба на удоволствието - много по-лесно е то да бъде задоволено чрез случайни промискуитетни връзки, проституция, порнография и мастурбация. Получава се идентично на наркотичната зависимост "затваряне на веригата на късо", където характерната за социалния човек способност за сублимация и отлагане на нагона за удоволствие и получаването им по по-фин начин в социалните интеракции и успехи бива сведена до директното удоволствено стимулиране. Това обаче прави сексуално зависимия социално неадекватен, с угаснал поглед, раздразнителен и готов на всякакви жертви за своя "Бог" - задействането на невромедиаторния процес на удоволствено възнаграждение.
    (В тази страничка само загатвам накратко някои свързани със секса феномени - подробно развивам темата в книгата си: "Свещена сексуалност. Трансперсонална психология", която е в процес на публикуване).


Трите Степени на Секса

1) Обикновен секс и оргазъм - сексът какъвто го познаваме до болка. Сексът е прекрасен и оргазмът, преживяван по стандартния емисивен начин - също! Но защо да не канализираме тази сила така, че да ни тласне към едно неизмеримо по-мощно преживяване. Обичайният секс и оргазъм е като яздене на магаренце. Чудесно, защо не?! Свещената сексуалност обаче е като полет със самолет или дори совалка - без ограничения в обхвата на когнитивното и емоционално преживяване, полет над себе си!

2) Свещена сексуалност - с помощта на конкретни и лесно усвоими техники оргазмът бива канализиран, силата му циркулирана във вътрешно енергийната мрежа на тялото, а телесната биохимия променена драстично. Резултатът е многократно по-силно, цялостно, фино удоволствие, което прераства от телесен в душевен оргазъм! Страстта естествено бива сублимирана в преживяване на мощна разтърсваща любов, трудно описуемо тотално сливане с партньорката/ партньора и надментално духовно преживяване на дълбока медитативна цялостност, душевна пълнота и радост. Оргазмът от върхов преминава в долинен.

   Свещената сексуалност е превъзходен инструмент при преодоляването на сексуални дисфункции - преждевременна еякулация и еректални проблеми при мъжете и до известна степен аноргазмия при жените.

3) Целомъдрие - целомъдрието, противно на очакванията, няма нищо общо със сексуалното въздържание. То е най-високата степен на преживяване на секса. Сексът бива сублимиран и извисен до чисто духовно преживяване на вътрешно сливане между ум и емоции, воля и желания, интуиция и логика. Оргазмът става постоянно състояние на съзнанието и прониква всяко действие, емоция, мисъл и социална интеракция - като безусловна бликаща обич, блажена радост, съкровена интуиция и свързаност със самия живот.  Целомъдрието обаче е  степен на сексуално преживяване, която изисква  продължителна аспирация,  развито самосъзнание, продължителен самоанализ и познавателно реструктуриране, разчупила оковите свободна воля, екстензивна медитация и психофизиологично акордиране. В противен случай, ако е налагано насилствено, целомъдрието невротизира!
   Целомъдрието, ако е естествено достигнато, води до директно развитие в емоционалната, рационална и духовна интелигентност!

Секс, Любов, биохимия, настроение, щастие или дисхармония според начина на употреба на либидото. В долните линкове можете да намерите книги, които да преобразят представите ви за сексуалността и да ви помогнат да свържете секса с любовта, хармонията и щастието си!

- Трансперсонална психология. Свещена сексуалност. Автор: Орлин Баев
- Мир между чаршафите. Автор: Марния Робинсън
- Култивиране на мъжката полова енергия. Автор: Мантак Чиа
- Култивиране на женската сексуална енергия. Автор: Мантак Чиа

Каква е връзката между сексуалността и любовта? А между сексуалността и духовността? На тези въпроси отговаря в книгите си Михаил Иванов, ученик на българския мъдрец Петър Дънов:

- Любов и сексуалност, част I
- Любов и сексуалност, част II