Натрапчивият страх от смъртоносно заболяване се намесва във всички сфери от живота на хипохондричната личност. Когато се превърне в постоянен фон на съществуването, той пречи на отношенията ни с роднините, с приятелите, колегите, намесва се в развитието на професионалната ни кариера, интимните ни връзки и житейските ни цели. Когато продължително време се движим в порочния кръг на борба - задоволяване на страха си, вместо да вземем нужните психотерапевтични мерки, той се превръща в депресията на дълбоката вътрешна неувереност.

Зад страха от тежко заболяване и смърт се крие прекъснатата връзка с вярата в себе си, вярата в живота като цяло и живота в себе си, страха от несправедливостта и жестокостта на живота, загуба на доверието в  дълбокия  смисъл на всичко в живота ни и в естествената му спонтанност.

Хипохондрия


Статия за хипохондрията и обсесивно компулсивното разстройство.

Лекарство при хипохондрия :)

Хипохондията се проявява като натрапчив ирационален страх от терминално заболяване.

Хипохондрията се проявява поведенчески по различни начини. Някои хора имат натрапчиви мисли и физически усещания, които ги карат често да се съветват със семейството си, с приятели, да търсят и четат медицинска литература и да настояват за медицински изследвания при най-малкия "симптом". Други толкова се страхуват от всякакъв намек за наличие на болест, че избягват да търсят лекарска помощ дори за малки проблеми, а понякога се стига дотам да оставят сериозно заболяване да се развие, без да бъде диагностицирано. Също така има хора, които живеят в отчаяние и депресия, убедени че имат застрашаващо живота заболяване и никой лекар не би могъл да им помогне, приемайки болестта като наказание за минали действия. 

Хипохондрията е отнасяна към т.н. соматоформни разстройства, но неин неотклонен придружител са фобичните (страхови) състояния и депресията.

Често хипохондрията се отключва при смърт на близък приятел или роднина. Когато обаче пациентът се анализира и се проследят причините за страховите симптоми, техният корен обикновено е заложен през детските години в резултат на определен стил на възпитание и преживявания. Нерядко причината за развиване на хипохондрия се крие още по-дълбоко - в деветте месеца на предродовия процес и преживяванията на майката по време на този изключително важен период.

Може да се каже, че хипохондрията е свръхмерен ирационален страх от загуба на живота, страх от смъртта, страх че "животът ще ме изостави". Хипохондрията представлява загуба на вярата в живота, загуба на вярата на доброто в живота, недоверие към живота в самия себе си, прекъсване на връзката с мъдростта и смисъла на вътрешния Аз (Селф, цялостната личност, висшето ни Аз) - изворът на живота.

Терапевтичният план при хипохондрия включва

- когнитивен мониторинг (анализ) и осъзнаване на сценариите, които причиняват хипохондрията. Веднъж изплували на светлината на съзнанието, работата по тяхната промяна става възможна.

- когнитивно реструктуриране - замяна на зловредните сценарии с позитивни и адаптивни

- Десензитизация - десензитизацията или както аз я наричам, обезстрашаването, е един от най-мощните методи в когнитивно поведенческата терапия. Чрез директното излагане на съзнанието на тревожните за него стимули - в процеса на визуализация и в реалността - се постига въпросното десензитизиране. Неутралният стимул - в случая болница, гробище, смърт, болест, се разобуславят от страховото преживяване.

- водена релаксация, визуализация, медитация и дихателни прийоми - чрез дишането, дълбоката релаксация и медитацията фиксацията в зловредните страхови сценарии се прекъсва и се установява във вътрешния център (Аз, Селф) - източник на радостна самоувереност и спонтанна естественост.

- Развиване на здрава ВЯРА в Себе си, в Живота, Доверие в другия, в несъвършенството на този живот.