Живата интеракция на груповата терапия разтапя ледовете на социалната ви тревожност, помага ви да излеете мъката си пред другите, да чуете техните проблеми и се обогатите от споделеното от тях. В груповата терапия се учим на приемане: на себе си като личност, такива каквито сме и на другите, с всичките им добри и други качества!

Когнитивната групова терапия е фокусирана върху целенасоченото, структурирано и интензивно решаване на проблема ви! Както се казва в поговорката, освен да ви нахрани с малко риба, тя ви дава въдица и ви научава сами да ловите рибата си. Тоест, освен работата по подобрение в кабинета, се учите как сам да бъдете терапевт на самия себе си!


Груповата терапия си има своите предимства:


- Около четири пъти е по-евтина от индивидуалната
- Споделянето на участниците в групата спомага осъзнаването ви, че вашият проблем се преживява и от други. Поглеждането на подобни на вашите преживявания в други хора съдейства собствения ви поглед над себе си.
- Групова терапия работи структурирано и фокусирано в цел.
- Включват се елементи на анализ, но в сравнение с индивидуалната терапия, в по-малка степен. Основният акцент е върху усвояването на ефективни умения по справяне.
- Съвместното придвижване към справяне често е по-силно и дълбоко преживяване. Поради общите си преживявания, членовете на групата стават добри приятели, партньори в терапевтичния процес. Когато се събере заедно огънят на няколко индивидуални мотивации, общият пламък на вдъхновението и промяната се разгаря в огромната единна терапевтична сила на групата!
- Както и в индивидуалната терапия, психотерапевтът се явява равнопоставен партньор, работещ заедно с вас за постигане на обща цел - промяната ви.
- В груповата терапия можете да чуете разнообразните гледни точки на различните участници, да наблюдавате методите им на справяне и ги моделирате в себе си.
- Част от подобрението често се състои в смелото себезаявяване пред социума - в груповата терапия се учите на умението спокойно и самоуверено да заявите себе си пред другите - с всичките си плюсове и минуси, със себеприемане и бидейки приети от другите. Приемайки несъвършенството и слабостта си, ги превръщаме в наша главна сила!


Група:

1) Master Mind 

Целта на провежданите сесии е активната и целенасочена работа по социални умения:

публично говорене и умение за презентации; дебат; логика и ползването и в комуникацията – когнитивни изкривявания, психологични защитни механизми, логически грешки, отклонения и оборване на опонента; модел на сугестивно говорене; глас – тембър, височина, скорост; печелене на доверие и водене; преодоляване на недоверие и съпротиви чрез вербално отразяване; умения за мотивиране и самомотивиране; спокойно даване и получаване на отказ; качествено приемане и даване на комплименти; невербален език – прочит в другите и изграждане на самоуверен език на тялото; асертивност – спъващи я несъзнавани програми, осъзнаване, неутрализиране, залагане на високо самочувствие; изграждане на богато мислене; работа с вътрешния диалог – „чувстваш това, което мислиш!“; Умения за релаксация, визуализация и ползването им в самоуверената резултатна комуникация;

Познанията и уменията на водещия Орлин Баев се основават върху практическия му опит с: невро лингвистично програмиране, когнитивна психотерапия, психосоматична психоанализа, медитация и др.

Защо придобитите умения в тази група могат да се окажат най-решаващият фактор на успеха в живота ти?! Защото ефективното общуване подлежи всяко социално случване, просперитет, развитие, подходящия за теб социален статус, към който се стремиш! Както сам виждаш, цената за участие в групата е символична, а ползите за теб могат да бъдат ключови за развитието и реализацията на потенциала ти! 

Медитация, съзерцание, работа с променено състояние на съзнанието

Втората част от "Master mind" групата, е посветена на медитацията

- Водещ: Орлин Баев -
психотерапевт, йога инструктор, нлп-ист и хипнотерапевт; 


Групата е отворена - свободна за посещения, по усмотрение на свободната ти воля!


Провеждане: всяка сряда, от 19-21 ч., на адрес:  София, ул. "Коломан"1, административна сграда на комплекс "Славия", под хотел "Шампион", стая 302. Мястото е лесно достъпно от всички локации на столицата и разполага с достатъчно паркоместа. Цена: 20 лв/ посещение. Някои аудио записи (клик) на йога нидра! 
Забележка: записите са изцяло автентични, непринудени, несъвършени :) и насочени към личните преживявания и проблеми на присъстващите в залата в конкретния момент. Правени са спонтанно, през интуицията на водещия. Слушат се удобно легнал или полуседнал, в състояние на дълбока релаксация и фокус на ума в гласа на водещия. В никакъв случай не бива да бъдат слушани при шофиране или управление на машини. Ако слушаш записите в дома си и нямаш опит с дихателните практики в началото на сесиите, би могъл да ги пропуснеш или да ги изпълняваш съвсем леко, фокусирайки се предимно във визуализациите! Не е препоръчително слушането на записите в случай на тежки психични заболявания! 


Йога на сънуването (йога нидра)

Нидра на санскрит означава сън. Друга дума за сън е гърцизмът хипноза. Така проследявайки етимологията на понятието, спокойно можем да наречем йога нидра хипно-йога или осъзнато сливане със съня.

Йога Нидра е древна практика, която извън конкретния термин, е практикувана от древни времена в повечето школи и системи за психоемоционално развитие. Представлява осъзнато навлизане в съня. Съвременното популяризиране на системата прави Свами Сатянанда. Йога нидра (осъзнато сънуване, водена медитация) се състои от оттегляне на сетивата (пратяхара) в състояние на телесна релаксация, водено въображение (дхарана) и евентуално, съзерцание (дхияна).

Ключовите думи са разширяване на съзнанието и проникване в съня. Погледнато чисто научно, йога нидра представлява осъзнато, с присъствието на активността на префронталните мозъчни зони, с будна работна памет навлизане в алфа, тета и в напредналите степени на практикуване, в делта мозъчна активност. Видяна през друга ментална призма, йога нидра е процес по ресвързване със... Себе си, с онази необятна подсъзнателна и свръхсъзнателна Човечност, която всъщност СМЕ. Тихият вътрешен зрител (Азът) навлиза в светлото небе на свръхсъзнанието, за да може да осветли и пречисти дълбините на подсъзнанието.

По-практически и делово, йога нидра може да служи като ефективно средство за разтоварване от стреса, хармонизиране, сваляне на напрежението, успокояване на вегетативната симптоматика при повишена тревожност (сърцебиене, мускулни брони, потене, замайване, напрягане и др.), понижаване нивото на адреналина, установяване на психична настройка на бодрост и оптимизъм, залагане на цели, психично препрограмиране. Йога нидра, погледната през психотерапевтичен ъгъл, е ефективен инструмент за работа с тревожни разстройства, депресия, чудесно помощно средство при преодоляването на зависимости и др.

Накратко, йога нидра е за всички желаещи да подобрят здравето, самочувствието, психичната си сила и установят вибрантен център на спокойствие, светлина и радост в ума, телата и живота си! Йога нидра прилича на хипносесия, но всъщност е нещо повече, защото тук съзнанието не се приспива, а се държи будно. Водещият терапевт само фасилитира разширяването на съзнанието ти! Майсторите в йога нидра успяват да приведат мозъка си дори в делта вълни, при които се случва дълбокият сън без сънища, а в същото време да поддържат будно съзнание и връзка едновременно с околната, както и с вътрешната реалност.

Йога нидра има три формални стъпки - дълбока мускулна релаксация, съзидателна визуализация и съзерцание. При напредналите в осъзнатото сънуване релаксацията отговаря на потъването в съня в алфа вълни, визуализацията на тета мозъчната активност на REM съня, а съзерцанието на дълбокия сън без сънища, състоянието ананда. Сливане със състоянието на светло мъдро блаженство, сат чид ананда. Йога нидра е древна тантрическа практика. При потъването в релаксация, се "посява" семето на възнамеряването на дадена цел - санкалпа.

Практикуващият йог възнамерява дадена цел и я повтаря ясно на ум три пъти. Например "Мога да сублимирам страстите си!", "Обичам и трансформирам страха си!", "Имам диамантена самоувереност и спокойствие!", "Развивам се духовно ежедневно!", "Свободен съм от ... (еди си кой навик...)!". При дълбоката мускулна релаксация сетивата се отдръпват навътре в пратяхара, а съзнанието започва да функционира в по-директен досег с фините енергии, тела, с автоматичните процеси на автономната нервна система, които се осъзнават. Пулсът, сърцето и дишането се забавят естествено.

През етапа на визуализацията се индуцира състояние, наподобяващо естествения сън. Водещият ползва някои визуализации, по-общи метафори и архетипни образи или по-конкретни и свързани със справянето с даден проблем такива. Изисква се съзнанието да бъде будно през цялото време! Във фазата на съзерцанието съзнанието прониква в сферата на дълбокия сън без сънища. За обикновения малък ум това състояние е...нищо. Но за Разума отвъд малкия ум и мозък, това състояние е... всичко! То е едно сливане със ...Себе си, Йога!

За реален напредък в йога нидра, както и във всяка друга дисциплина, се изисква постоянство и редовна тренировка! Йога нидра, бидейки тантрическа практика, се изпълнява със спонтанност, на игра. Но, за приятния напредък в коя да е игра, се изискват радостни усилия и вдъхновено намерение и повторяемост на изпълненията, което води до задълбочаване на преживяването. Количествените повторения водят до качествени изменения . А йога нидра е интимно свързана със самото ядро на играта на живота и нейната цел!