Буда, истината, парите и живота

Буда имал много ученици и между тях всякакви - веднъж при него дошъл един негов ученик - състоятелен бизнесмен, собственик на много предприятия и дейности - той се проснал по очи пред Учителя си и се замолил горещо:
- Учителю, моля те, разреши ми да раздам всичкото си богатство на бедните, за да мога да те следвам и да медитирам, да постигна освобождение и да служа на Дхарма. Буда му казал:
- Твоето сърце е чисто, твоята мисия в живота е да намериш Дхарма в ежедневните си обязаности, когато мъдро разпределяш благата и осигуряваш препитание на мнозина, като бъдеш добър управител на имуществата, но не негов собственик.

Като чул това, друг ученик на Буда възмутено попитал Учителя си:

- Учителю, виж мен, аз нямам нищо, но само едно наметало и просешка тояжка, но ти въпреки това винаги ме укоряваш в притежаване на твърде много земни тежести!!! Защо на другия ученик позволяваш да притежава всичко това имущество, а мен постоянно укоряваш?

- Ти нямаш нищо в ръцете си, но ума и сърцето ти са препълнени с желания, алчност и привързаност, а другият ученик има всичко, но е свободен от привързаност към него и единствената му цел е просветление и служене на другите!

Дълъг живот, голямо богатство, много синове

Докато Яо разглеждал забележителностите на Хуа, граничният страж го познал и се приближил с думите:

- О, Мъдрецо! Благословен да си! Дълъг живот за Мъдреца!

- Замълчи! – казал Яо.

- Нека Мъдрецът има много богатства!

- Замълчи!

- Нека има много синове!

- Замълчи!

- Как така? – попитал граничният страж. – Дълъг живот, голямо богатство, много синове са това, което всеки иска. Защо ти не ги искаш?

- Много синове – казал Яо – означават много тревоги. Голямо богатство означава големи грижи. Дълголетие означава дълго страдание в житейски беди. Всичко това пречи на усъвършенстването на Добродетелта. Затова не го искам.

- Преди – отвърнал граничният страж – те мислех за мъдрец. Сега виждам, че си просто благороден мъж. Когато Небесата ти пращат синове, положително са предвидили занятие за тях. Ако имаш много синове и те имат своите занятия, за какво трябва да се тревожиш? Ако притежаваш голямо богатство и го делиш с другите, какви грижи можеш да имаш? А колкото до дълголетието... Мъдрецът си намира подслон като пъдпъдък – без тревоги и борби. Той получава храна като новоизлюпено пиле от поддържащия всичко Път на Небето. Той преминава през живота като птица в полет, без да остави и следа. Когато империята следва Пътя, той участва в разцвета й. Когато тя загуби Пътя, той се оттегля и усъвършенства своята Добродетел. След много години доволен живот напуска този свят и яхва белите облаци. Никакви злини не го постигат. Свободен е от нещастия. Какви беди е изстрадал?

С това граничният страж се обърнал и си тръгнал. Яо го последвал.

- Почакай! – извикал той. – Искам да попитам...

- О, върви си! – отвърнал граничният страж 

 
 
 
 

Адрес на кабинета: София, ул. "Коломан"1, административна сграда на комплекс "Славия", под хотел "Шампион", стая 302. Мястото е лесно достъпно от всички локации на столицата и гарантира налично паркомясто. 


 
Ценa за консултация/ сесия (60 мин.): 50 лв.
 
 

 
 
 
Забележка: Честотата на провеждане на консултациите зависи от всеки индивидуален случай! Обичайно консултацията е една седмично!  Средната продължителност на терапията варира между 12-24 сесии. Когато е необходимо, терапията може да продължи дългосрочно.
 ПРИЕМНО ВРЕМЕ:

Постоянно работно време: 11ч. - 20ч.


 Тел: 0887114646Записването става с предварителна уговорка по телефона! Удобно време за приемане на обажданията ви за записване: 09-11 а.м.
 
Задължителни предварителни условия за прием
 
При преживяване на дадени невротични състояния, условията за прием са прочитане на следните материали от книгата ми "Психология на смелостта":
 
- При паническо разстройство, генерализирана тревожност, вегетативно соматоформна дисфункция, обсесивно компулсивно р-во (натраплива невроза), хипохондрия (здравна тревожност), конверзионно р-во (хистерия), тревожна депресия, социална тревожност, фобии: 
 
1) От книгата ми "Психология на смелостта": Психотерапия и самопомощ при паническо разстройство, стр. 130- стр. 153
 
2) От книгата ми "Психология на смелостта": Самопомощ при генерализирана тревожност, стр. 181 - стр. 184
 
3)  От книгата ми "Психология на смелостта": Базирана на медитация психотерапия и самопомощ при паническо р-во (сърфиране по вълната на паниката), стр. 165 - стр. 181
 
4)  От книгата ми "Психология на смелостта": Три стъпки за трансформация на страха до смело щастие, стр. 184
 
5)  От книгата ми "Психология на смелостта": Дишане при паническо р-во и генерализирана тревожност (фокусирана в систематична десензитизация практика...), стр. 194 - стр. 199
 
6)  От книгата ми "Психология на смелостта": Хипноза, НЛП, Нидра и Медитация, стр. 275 - стр. 289
 
7)  От книгата ми "Психология на смелостта": Молитвата в психотерапията, научен поглед, стр. 262 - стр. 269
 
8)  От книгата ми "Психология на смелостта": Някои когнитивни изкривявания, логически сривове, отклонения и заблуди, стр. 189 - стр. 208
 
9)  От книгата ми "Психология на смелостта": Обсесивно компулсивно разстройство и хипохондрия, стр. 208 - стр. 226
 
 
- При зависимости: сексуална, от никотин (свобода от цигари и пушене), интернет, субстанции, освен гореспоменатите 12 материала и следните статии:
 
1)  От книгата ми "Психология на смелостта": Психотерапия и самолечение при зависимости - теория, стр. 230 - стр. 239
 
2)  От книгата ми "Психология на смелостта": Психотерапия и самолечение при зависимости - практика, стр. 242 - стр. 247
 
3)  От книгата ми "Психология на смелостта": Бесове грешного монаха Серафима, стр. 325 - стр. 327
 
 
5) Два аудио записа на хипнотерапия при зависимости: тук и тук
 
- При заекване:  От книгата ми "Психология на смелостта": Статиите от стр. 44 до стр. 130
 
- За всички потенциални пациенти, като предварително условие по създаване на терапевтичен синхрон и качествена взаимна връзка на доверие и откритост, силно препоръчвам гледането на тези мои телевизионни говорения (клик) и слушането на тези мои аудио сесии хипноза и невро лингвистично програмиране.
 
Забележка: голяма част от материалите в книгата ми "Психология на смелостта" могат да бъдат намерени и ползвани в моя блог! Просто кликнете на съответния бутон в хедъра на блога, касаещ случващото се във вас! Все пак, някои предпочитат удобството на класическото четене в хартиен вариант. Вие изберете!