Четенето на подходяща литература има терапевтичен ефект! Когато четем добри книги, собствената ни когниция резонира с тази на автора, което води до естествено реструктуриране на собствените ни убеждения, промяна на несъзнаваната ни "карта" на света, мироглед и разбирания. Вдъхновяващите книги мотивират, зареждат с енергия за промяна и личностово развитие. Мъдрите книги резонират със собствения ни опит. В процеса на четене словото на писалия синхронизира собствените ни когнитивни механизми, създава база за "превключване на друга скорост", поглеждане от различни гледни точки и създаване на по-светли и оптимистични такива! Писаното слово създава чудесен ментален контекст за случването на обективни психоемоционални промени в реалната психотерапия. Затова е препоръчително успоредно с живата психотерапия да се практикува и четенето на амбициращи, осветляващи и променящи мисленето книги! 

Ето списък от някои книги и статии:
 
Книги:

Психология, психотерапия, медитация, философия:
 
- "Изгради живота на мечтите си", Ричард Бандлър - в книгата са дадени конкретни методи за промяна на гледната точка, мисленето и чувствата по отношение на конкретни психосоциални процеси и факти! 
- "Трансформации", Ричард Бандлър - Книга, която съдържа в себе си есенцията от огромния опит на Ричард в хипнозата и психотерапията! Чудесна е за специалисти, но и за всеки човек с будна мисъл!
- Коучинг с НЛП
- Пренареждане на матрицата с ТЕС, Карл Досън - методът на Карл е комбинация от НЛП, хипноза и ТЕС. Елегантен, изчистен и работещ подход. 
- "Да се справим с тревожността и фобиите", Едмънд Борн - в книгата по един най-достъпен и популярен начин са представени основни психотерапевтични методи за терапия и самолечение на тревожността. 
- "Да се чувстваш добре", Дейвид Бърнс - Д-р Бърнс споделя някои основни теоретични положения относно терапията на депресия и тревожност. Предоставя добри практически методи за самостоятелна работа, основно от когнитивно-поведенческата парадигма.
- Когнитивно поведенческа терапия. Основите и отвъд тях, Джудит Бек, дъщеря на създателя на когнитивната терапия, Арън Бек
- "Трансперсонална психология. Свещена сексуалност.", Орлин Баев - авторът представя едно от основните направления в съвременната психология. 
- "Психология на смелостта", Орлин Баев - "гръбнакът" на книгата се състои в есенцията от опита ми в работата с тревожни разстройства. В книгата са включени и статии за самостоятелна работа по преодоляване на заекването (логоневроза), зависимостите, разкази и много др. ... 
- Лествица, Йоан Лествичник - християнско лечение на душата. Много ценна книга!
- Правословная психотерапия, Иерофей Влахос
- Монахът в мен, Хайнц Хусбаумер. Поклонническите пътувания на един католик с протестантски разбирания, който обича православието, в 'Света гора".
- За молитвата. Архимандрит Софроний
- Пътят на смирението. Сборник с примери и слова, манастир Зограф, Атонска Света Гора.
- Велики руски старци 1
- Велики руски старци 2
- "Неврозите", Зигмунд Фройд - в книгата по един блестящ умозрителен начин са проследени някои базисни психодинамики, познаването на които е наложително в процеса на психотерапевтична и личностова промяна. 
- Анализ на характера , Вилхелм Райх - изключително ценна за търсача на себепознание книга. Стилът на разсъждение на автора води до невероятен ментален подем и вдъхновение.
- "Вяра имам", Мадлен Алгафари - в книгата си Мадлен отговаря на писма, засяга ключови положения при дадени невротични състояния.
- Глад за истински неща, Мадлен Алгафари - отговори от Мадлен на писма.
- "Позитивна психотерапия на ежедневието", Носрат Песешкиян - една от най-ценните книги на Песешкиян. 
- "33 плюс една форми на партньорство", Носрат Песешкиян - интересни наблюдения върху партньорските и семейни психодинамики.
- "Търговецът и папагалът", Носрат Песешкиян- мъдри притчи и приказки за душата :) 
- Човекът в търсене на смисъл, Виктор Франкъл
- Парапсихологията - магия или наука
- Йога, свобода и безсмъртие, Мирча Елиаде. Прекрасна книга, написана от много вещ и проникновен мислител.
- Шаманизмът и архаичните техники на екстаза, Мирча Елиаде. Пространно и изчерпателно, дълбинно и цялостно описание на световния шаманизъм.
- "Силата на настоящето", Екхарт Толе - в книгата си Екхарт умело говори за пълносъзнателното пребиваване в настоящия момент, този ключ към шастието, интуитивната сърдечна когниция и блаженството на разширеното съзнание. 
- "Гласът на покоя" Екхарт Толе
- "Концентрация и медитация", Крисмъс Хъмфрис - много полезна систематизация на основните стъпки в пътя към...Себе си! 
- Мъдро сърце
- "Отвъд религията. Етика за цялото човечество", Далай Лама - във време, в което пътеводните светлини на фара на ценностната система на човечеството мъждукат, преобърнати са диаболично наопаки или въобще загаснали, ламата ни предава посланието на изначалните принципи на сърдечната мъдрост!
- Увод в дзен будизма - Судзуки Т. Т.
- Дзен - ум на начинаещ - Судзуки Шинриу
- Дзен и изкуството на стрелба с лък - Ойген Херигел
- "Медитацията - изкуството на екстаза", Ошо - съзерцанието от тантрическа гледна точка. 
- "За медитацията", Ошо
- "Оранжевата книга", Ошо
- Книги от Ошо
- "Йога нидра", Сатянанда - описание на йога на сънуването според Свами Сатянанда Сарасвати.
- "Интегрална психология", Кен Уилбър - една реална визия за психологията, обхващаща както най-научните и основи, така и безкрая на трансперсоналните направления. 
- Другото лице на паниката - Петя Петрова. В книгата си Петя споделя личния си опит в преодоляването на паническите атаки, генерализираната тревожност и депресивност. Идваща от преживелищна опитност, книгата е наистина ценна!
- Ти си промяната - Росица Вакъвчиева. В книгата си Роси разказва за главните принципи, според които, ако човек живее, потокът на радостта тласка стъпките му в посоката на вдъхновението! Много добра книга!
- Хармония отвъд ума, Елена Шахънска. Елена надхвърля себе си в тази книга. Едно систематично и много богато представяне на дълбоки психологични и философски, но и практически постановки, идеи и методи.
- Биология на убежденията, Брус Липтън
- "К.Г.Юнг.Лексикон", Дарил Шарп - в съвсем сбит вид, книгата представя основните понятия на аналитичната психология и психотерапия, разбираемо и полезно!
- "Езикът на любовта", Петър Дънов - в поредица от кратки лекции, българският мъдрец с с думите си отваря сърцето на четящия за тихия език на Любовта!
- "Любов и сексуалност 1", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- "Любов и сексуалност 2", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- "Хармония", Омраам Микхаел Айванхов, мой превод
- Книги от Елеазар Хараш - изключително ценни!
- Книги за даоска йога (ней гун) от Мантак Чиа
- "Бхагават Гита" - "Божествена песен" - книгата е крайъгълен камък на индуската философия и път към себеразвитие.
- Човешкият цикъл - Оробиндо Гош
- Мисли и афоризми - Оробиндо Гош
- Шри Оробиндо или авантюрата на съзнанието - Сатпрем 
- Йогийска садхана - Ауробиндо
- Синтезът ма йога, Ауробиндо
- Интегрална йога, Оробиндо
- Книги от Шри Оробиндо
- Книги от Милтън Ериксън
- Книги от Джей Хейли
- 136 НЛП книги
- 241 книги психиатрия
 
 
Духовност и езотерика:

 

- Всеобщата религия - Ани Безант
- Родословието на човека - Ани Безант
- Човекът и неговите тела - Ани Безант
- Лекуване с ангелите - Дорийн Върчу
- Книги от Дорийн Върчу
- Осем главни упанишади
- Диагностика на кармата 1- Сергей Лазарев
- Някои от книгите на Сергей Лазарев в електронен вариант- сайт http://spiralata.net
- Книгите на Сергей Лазарев в хартиен вариант - Сергей Лазарев спокойно може да бъде наречен пророк. При това не живеещ нейде в пустинята, а наш съвременник, преживяващ всички особености на бурните времена, в които живеем. Човек, смирил егото си и обуздал нагоните си дотам, че воалът на фините процеси в съдбата на човека се разбулва пред взора му! 
- Пътуване извън тялото - Робърт Монро, трилогия
- Живот след смъртта - д-р Реймънд Муди
- Пътят на душите - Майкъл Нютон
- Следите на душите - Майкъл Нютон
- Живот между преражданията - Майкъл Нютон
- Живот след смъртта на физическото тяло - Влад Пашов
- Небе и ад - Емануел Сведенборг - потресаващо откровение, извадка от много по-мащабните трудове на великия учен - емпирик Сведенборг.
- Тибетска книга на живота и смъртта - Согиал Ринпоче
- Тибетска йога на сънуването - Тензин Уангял Ринпоче
- Холографската вселена - Майкъл Толбот
- Влизане в кръга - Олга Харитиди
- Смехът на Шамана, Владимир Серкин
- Тантра и крия йога техники 1 , Сатянанда Сарасвати и ученици
- Тантра и крия йога техники 2, Сатянанда Сарасвати и ученици
- Тантра и крия йога техники 3, Сятянанда Сарасвати у ученици
- Книги от Свами Шивананда онлайн
- Книги от Свами Вивекананда
- Книги от теософа Чарлз Ледбитър
- Книги от Ани Безант
- Книги за медитацията от различни течения и школи
- 33 тантра книги. Хиндуистка, будистка, съвременна тантра. 
- Електронна библиотека на българския светогорски манастир Зограф - долу вдясно има стрелка, отваряща следващите екрани.
 
 
 
Забележка: горният списък възнамерявам постоянно да обогатявам и обновявам. Посочените книги са само капка в океана от брилянтно писано слово, подходящо за създаване на психотерапевтичен контекст!