Агресията е здрава само когато минава през филтъра на креативността и адекватното социално включване! Тогава тя, вплетена неотделимо със сексуалния нагон, ни води до творчество, здрава мотивация за успехи, преодоляване на нормалните житейски трудности, амбицира ни и ни вдъхновява!

Когато обаче агресията се е превърнала в експлозивен разрушителен навик, е нужно механизмът и да бъде дезавтоматизиран чрез средствата на психотерапията!

В момента, когато външен стимул проникне в когнитивната ти система, можеш да избереш дали да тръгнеш по стария порочен път на гневна реакция или по пътя на все по-проникващото живота ти щастливо спокойствие! Изборът за спокойствие се фасилитира от реструктурираща работа с вътрешния ти диалог и обуславяне на спокойна реакция, "закотвена"/ кондиционирана към дума и дишане!


Възнамери спокойното си щастие!

Овладяване на гнева

За да се справиш истински с гнева, е нужно да видиш страха си зад него. Защото гневът най-често е реакция на задействан в несъзнаваното ти страхов комплекс. Тогава се учиш от позицията на самосъзнанието да се наблюдаваш, когато нещо те раздразни и да осъзнаваш задействания страх. Тогава на мига можеш да решиш да промениш реакцията си на страха вместо със защитно дразнене, в спокойствие! Това става в самия миг на осъзнаване, в мига когато външния стимул е задействал комплекса и преди реакцията. Това разбива автоматизма. Може да се ползва нлп котвичка с дълбоко вдишване или казване на някоя безсмислена думичка,предварително закотвена към състоянието на спокойствие. Или пък директно думичката спокойствие… Това спомага депрограмирането! Това е директна работа! Например при шофиране имаш навика автоматично да реагираш с викове, клаксон и „благословии“ – а това трови на първо място теб самия. Вече си осъзнал, че когато някой ти отнеме предимството или те засече на пътя, този неутрален външен стимул директно се забива в подсъзнанието ти и задейства програмите ти, наситени със страх и нараняване: „той злоупотребява с мен… лишава ме от правата ми…пренебрегва ме…мачка ме, потиска ме… тъпче ме…гаври се с мен… аз съм малък и незначителен и затова другите задължително ще ме смачкат и лъжат…и т.н.“. А гневната защитна свръхреакция е станала автоматизиран навик. Осъзнаването в самия миг на задействане на горните програми става преживелищно, по-скоро като усещане, отколкото интелектуално. Тогава вземаш мигновено решение и променяш реакцията си: емоционално заливаш задействаните си програми със спокойствие, а външно реагираш с усмивка и релакс!

За да бъде тази директна работа мощна и дълбока, според мен е желателно да се анализира цялата психика, да се препрограмира с методите на психотерапията, медитацията и т.н. Това става бързо, при съвременните ефективни психотерапевтични модалности! Работейки в контекста на такава реструктурирана психика, директната работа с гнева е далеч по лесна: като засяването на полезни растения, нови навици в разорана почва!

Има и хормонални фактори: например начинът на употреба на секса има пряка връзка със спокойствието или по-лесното дразнене. Месоядството също улеснява съществуването на повече несъзнаван страх, а оттам и нездрава агресивна реакция на него. Физическата активност и веганското хранене пък балансират и успокояват!Агресията е нормален нагон, присъщ на всеки от нас! Когато се заявяваме смело и спокойно, директно, но и дипломатично във всяко тук и сега, на мига и на място, нормалната агресия, слята със сексуалния нагон, се проявява като мощен тласък за творчество и успехи! Ако обаче нормалният агресивен нагон е преплетен с маладаптивни базисни програми (комплекси), се проявява във вид на болна защитна емоционална и вербална агресия, избухвания и лесна раздразнителност. АКо, поради специфичен възпитателен родителски модел от ранните ни години и тази проява на агресията бъде морално цензурирана от характера ни, се превръща в насочената към самия себе си агресия на депресивната вина и тъга!
   За да бъдат разплетени дезадаптивните психодвижения и агресията превърната в нормална и здрава творческа мотивация, психиката се анализира, осъзнава и реструктурира в хода на психотерапията!